In Nederland is er discussie over de ‘Cookie wet’ die als doel heeft de privacy van de gebruiker op internet te beschermen. Nu blijkt al dat het technisch verbieden van cookies al meteen leidt tot het vinden van andere technische oplossingen om hetzelfde resultaat te behouden. Grote telefoonaanbieders zijn namelijk overgegaan tot het gebruik van gegevens in http-headers om hun klanten te blijven volgen. Het verbieden van een technische oplossing is per definitie gedoemd achter de feiten aan te lopen.

...Volgens de nieuwe richtlijn van Google worden geen persoonlijke gegevens verzameld en doorgegeven aan derden. U als persoon bent zogezegd niet traceerbaar maar waarom dan wel een uitzondering maken voor het doorgeven van opgeslagen gegevens aan justitie ?

Mijn ervaring van tot personen terug te herleiden gegevens zijn anders. In het wereldje van ECM [Enterprise content management] is traceerbaar wie wanneer met een document heeft gewerkt. Bij implementaties zijn we altijd verplicht dit te melden aan de gebruikers en dat doen we ook. Een aantal ecm-applicaties kunnen ook weergeven welke documenten door een gebruiker bewerkt zijn. Oftewel het omgekeerde: in het eerste geval is traceerbaar wie met het document gewerkt heeft. In het tweede geval is traceerbaar welke documenten en daarmee de hoeveelheid, die een gebruiker verwerkt heeft. Mijn ervaring is echter dat afdelingshoofden voor het instellen van de tweede optie niet kiezen, hoofdzakelijk vanwege de onrust die het op de afdeling teweeg brengt. 

Mijn ervaring vanuit ecm met de omgang van privacy staat naar mijn gevoel haaks op de hedendaagse praktijk op het internet.  

Alles bij de bron; computable 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha