Het beleid om de huidige opleving van het coronavirus te beteugelen leunt zwaar op de coronapas: dit weekend werd controle van het coronatoegangsbewijs verplicht bij binnensport, terrassen, musea en kermissen. Het kabinet treft ook voorbereidingen om controle op de werkvloer mogelijk te maken.

Maar er wordt geknaagd aan het maatschappelijk vertrouwen in dat systeem. Naast de levendige handel in frauduleuze QR-codes dringt zich een ander vraagstuk op. Als een gevaccineerde of van Covid-19 herstelde persoon eenmaal het groene vinkje in de CoronaCheck-app heeft, kan dat niet automatisch ingetrokken worden als hij of zij positief test. Die persoon kan dan gewoon toegang krijgen tot volle cafés of drukke sporthallen. 

Dat probleem lijkt technisch niet op te lossen, zeggen Ron Roozendaal, directeur Informatiebeleid bij het ministerie van Volksgezondheid, en Ivo Jansch, software-architect van de CoronaCheck-app. Tenminste, niet zonder te morrelen aan de strenge eisen die het ministerie zelf stelde aan de privacy- en informatieveiligheid van de app....

...„De enige manier om een bewijs in trekken is om te weten wie gevaccineerd is én wie positief testte. En dat moet ik dan naar een specifieke telefoon op kunnen sturen.” Juist dat kan niet, omdat het systeem anoniem is en de informatie dus niet aan elkaar gekoppeld kan worden. „Wil je dat wel, dan verlies je dat het systeem voor de buitenwereld anoniem is. En dat heeft weer gevolgen voor je privacy en de veiligheid van je gegevens.”

Alles bij de bron; NRC


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha