Mensen die bij het Nederlandse Bureau Krediet Registratie hun eigen gegevens willen inzien en opvragen, kunnen te maken krijgen met een wachttijd van meerdere weken. Bij betaling gaat dat veelal binnen een dag. 

Jurist Jeroen Terstegge vindt dat een dergelijke gang van zaken niet mag. "In de wet staat dat je maximaal een maand mag doen over het geven van informatie, maar als het sneller kan, moet je dat doen. Als je betaalt, kan het BKR heel snel een dossier opsporen. Er is geen reden om er langer over te doen als je je beroept op de Europese privacywet"...

...Overigens zijn er volgens Carla Knoope van ICTRecht nog meer onnodige drempels: voor de inzagemogelijkheid bij het BKR moet een verzoek daartoe worden gedaan in de vorm van een formulier dat op de post moet. Zij stelt dat in de privacywet staat dat dit ook elektronisch moet kunnen. Verder is ze niet te spreken over het feit dat consumenten zonder bijbetaling hun gegevens slechts eenmaal per jaar kunnen opvragen; volgens haar is een dergelijke beperking van het inzagerecht niet in overeenstemming met de wet.

Alles bij de bron; Tweakers


 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha