Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer werkt aan een privacypaspoort. Dat moet de burger vertellen waar de overheid gegevens over hem of haar heeft opgeslagen en door wie deze geraadpleegd zijn. Hij baseert zich hiervoor op het Estse systeem, zo verklaarde hij vandaag op een colloquium over het onderwerp in de Senaat.

"Momenteel zijn we aan het oplijsten waar de gegevens van de burgers bewaard worden en hoe die met elkaar verbonden zijn. We willen die gegevens zichtbaar maken voor de mensen", lichtte de Open Vld-staatssecretaris toe. In Estland weten de mensen vandaag reeds via een privacypaspoort waar hun gegevens bewaard worden en wie toegang tot die gegevens heeft gehad. "Indien een eigendomsakte door een notaris geraadpleegd wordt in het kader van een verkoop, is dat OK. Maar dat is het niet als de gegevens ingekeken worden door een ambtenaar", aldus De Backer.

Hij wil klaar zijn met de uitwerking van het systeem tegen dat de Europese "General Data Protection Regulation" in mei 2018 van kracht wordt.

Alles bij de bron; HLN


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha