Criminelen hebben een telefoonlijst van een leverancier van valalarmen gebruikt, alsmede andere instellingen en bedrijven. Door het plegen van bankhelpdeskfraude en phishing konden ze zo honderdduizenden euro's van ouderen stelen. Tweehonderd slachtoffers deden aangifte bij de politie die voor 724.000 euro werden opgelicht.

De daders benaderden hun slachtoffers via e-mail en telefoon en deden zich voor als bankmedewerker. Vervolgens werd slachtoffers verteld dat ze hun geld naar een veilige rekening moesten overmaken. De vaak tienduizenden euro's die slachtoffers overmaakten kwamen terecht op de rekeningen van katvangers. Ook probeerden de daders inloggegevens voor internetbankieren te ontfutselen.

De zaak kwam aan het rollen na opvallend veel meldingen over jongeren in de regio Amersfoort die zich via social media als katvanger hadden laten ronselen. Gisteren stonden zes verdachten in deze zaak voor de rechter. Het gaat om vijf mannen en een vrouw, allemaal begin twintig. De inhoudelijke behandeling van de zaak gaat vandaag en morgen verder.

Alles bij de bron; Security


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha