Op een populair hackersforum claimt iemand over persoonsgegevens van maar liefst anderhalf miljard Facebook-gebruikers te beschikken, waaronder namen, e-mailadressen en telefoonnummers. Deze dataset wordt dan ook te koop aangeboden.

Van een écht datalek – waarbij hackers zich op ongeautoriseerde wijze toegang hebben weten te verschaffen tot de interne systemen – lijkt echter geen sprake te zijn. De aangeboden gegevens zouden zijn verzameld met behulp van een techniek die bekend staat als 'scraping', kort gezegd het op geautomatiseerde wijze binnentrekken en bundelen van openbaar beschikbare gegevens. Althans, dat meldt cybersecurity-onderzoeker Miklos Zoltan, oprichter van Privacy Affairs.

Opvallend is verder het genoemde aantal: het zou gaan om gegevens van anderhalf miljard gebruikers. Daarmee zou deze dataset bijna drie keer zo groot zijn als de Facebook-dataset die begin april op hetzelfde hackersforum verscheen. Deze set bevatte gegevens van ruim 500 miljoen personen. Als de informatie klopt, zou het bovendien gaan om de grootste datadump met gebruikersgegevens waar Facebook ooit mee te maken heeft gehad.

Alles bij de bron; Opgelicht?!


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha