Google maakte aan het begin van deze week bekend dat het stopt met Google+ voor consumenten. Tegelijk maakte het bekend dat het er bij een intern onderzoek achter is gekomen dat de People-api van zijn sociale netwerk toegang gaf tot profielgegevens van gebruikers en openbare info van hun vrienden. Het ging onder meer om gegevens als naam, e-mailadres, werk en geslacht, ook als deze afgeschermd waren. Google stelde dat gegevens van 500.000 accounts op deze manier potentieel risico liepen.

Omdat er geen bewijs was dat de toegang was misbruikt, bracht het bedrijf het lek niet naar buiten. 

Een woordvoerder van de Ierse privacytoezichthouder zegt: "De Data Protection Commission was niet op de hoogte van dit incident en we moeten nu de details van het lek zien te begrijpen, waaronder de aard, impact en gevolgen voor individuen, en we zullen hierover informatie opvragen bij Google."

De privacytoezichthouder van de Duitse deelstaat Hamburg zegt vragen naar Google te hebben gestuurd. Daarmee wil de organisatie achterhalen hoeveel Duitse gebruikers getroffen kunnen zijn. Omdat het incident zich voordeed voor de inwerkingtreding van de algemene verordening gegevensbescherming, oftewel AVG, zijn zowel de Duitse als de Ierse toezichthouder bezig met de zaak.

Alles bij de bron; Tweakers


 


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!