Gamewinkelketen Game Mania heeft klanten gewaarschuwd voor een datalek nadat het bedrijf afgelopen maandag slachtoffer van een ransomware-aanval werd. Daarbij kregen de aanvallers toegang tot een server met klantgegevens, waaronder naam, adres, e-mailadres en telefoonnummer.

Wachtwoorden en betaalgegevens zijn niet bij de aanval gecompromitteerd.

Na de aanval werden alle getroffen systemen offline gehaald. Het datalek is inmiddels bij de Autoriteit Persoonsgegevens en de Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit gemeld.

Alles bij de bron; Security


 

FlexBooker, een online oplossing voor het beheer van afspraken, heeft de privégegevens van ruim 3,7 miljoen gebruikers gelekt, die nu op internet worden aangeboden. Via FlexBooker kunnen bedrijven en organisaties afspraken met klanten, gebruikers en medewerkers inplannen.

Het gaat onder andere om e-mailadressen, namen, telefoonnummers en voor een klein aantal accounts ook wachtwoordhashes en gedeeltelijke creditcarddata. De gegevens worden nu op internet verhandeld.

Van de meer dan 3,75 miljoen e-mailadressen was 69 procent al via een ander datalek bij Have I Been Pwned bekend.

Alles bij de bron; Security


 

Het datalek bij het Maxima Medisch Centrum is ontstaan door een op straat gevonden loopbriefje, zo laat het ziekenhuis in een update over het incident weten. Vorige week meldde het ziekenhuis dat het van een anoniem iemand een datalekmelding had ontvangen.

De anonieme melder heeft meer details met het ziekenhuis gedeeld en stelt dat het om een op straat gevonden loopbriefje gaat. Daarop staan naam, geboortedatum, patiëntnummer en enkele medische gegevens van in totaal dertien patiënten. Er staan geen Burgerservicenummers of adresgegevens op het document. De melder heeft het ziekenhuis schriftelijk laten weten dat de informatie niet verder is gedeeld en het briefje is vernietigd.

Het ziekenhuis verklaart dat het alles in het werk zal stellen om herhaling van een soortgelijk datalek te voorkomen.

Alles bij de bron; Security


 

Máxima Medisch Centrum in Eindhoven meldt dat mogelijk vertrouwelijke gegevens van patiënten in verkeerde handen terecht zijn gekomen. 

Het ziekenhuis zegt door een anonieme melder op de hoogte gebracht te zijn gebracht "dat er een overzicht met patiënteninformatie van een kleine groep patiënten in de handen van deze melder terecht is gekomen".

"Deze melder geeft aan dat hij/zij een overzicht heeft gevonden waarop vertrouwelijke gegevens staan van patiënten die gedurende een dienst op een afdeling in MMC lagen. Het is op dit moment nog niet duidelijk wie achter deze anonieme melding zit en hoe dit document in handen van de anonieme melder terecht is gekomen", aldus de verklaring op de website.

Alles bij de bron; NU


 

De politie van Tokyo is twee diskettes kwijtgeraakt met daarop de persoonlijke informatie van tientallen mensen. Het ging om 38 mensen die zich hadden aangemeld voor sociale woningen, de persoonlijke informatie werd gedeeld met de politie om te zien of de aanvragers geen banden met criminele groepen hebben.

In 2012 sloten het district en de politie een overeenkomst om personen die sociale woningen aanvragen te screenen. De diskettes werden in december 2019 en februari 2021 naar de politie verstuurd. Bij de politie werden ze in een afsluitbare opslagruimte opgeslagen.

Het verlies van de diskettes kwam aan het licht nadat een districtsmedewerker hiernaar vroeg. De politie wilde ze terugsturen, maar kon de mediadragers nergens vinden. Er wordt nu aangenomen dat ze per ongeluk zijn weggegooid.

Alles bij de bron; Security


 

De persoonlijke en salarisgegevens van 637.000 Albanezen, zo'n kwart van de bevolking, zijn gestolen en gelekt op internet. Het gaat om namen, identiteitskaart- en paspoortnummers, telefoonnummers, salaris, functie en werkgever die in twee Excel-documenten staan die via WhatsApp worden gedeeld.

De Albanese premier heeft excuses voor het datalek gemaakt. Hij stelt dat uit voorlopig onderzoek blijkt dat de gegevens waarschijnlijk door een insider zijn gelekt en niet via een externe cyberaanval zijn buitgemaakt. Er wordt gedacht dat de gegevens afkomstig zijn van de belastingdienst of de sociale verzekeringsbank in het land.

Alles bij de bron; Security


 

In de vaccinatiehub Pacheco in Brussel zijn in de nacht van maandag 20 op dinsdag 21 december verschillende computers gestolen.

Op een van de computers die gestolen is, stonden gegevens van Brusselaars die gevaccineerd zijn. "Het is zo dat de computers uit stonden. Het moet dus al iemand zijn die de computers gaat hacken.", vertelt Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie.

De Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie heeft in samenwerking met de politie, haar IT-team en het team data protection meteen actie ondernomen om ervoor te zorgen dat de privacy van iedereen beschermd blijft.

Alles bij de bron; deMorgen


 

Belgische politie- en hulpdiensten maken gebruik van Chinese drones waarvan gevreesd wordt dat de verzamelde data niet veilig zijn. De federale politie heeft een onderzoek uitgevoerd en zet de drones niet meer in bij ‘gevoelige opdrachten’.

Vooral de drones van het merk DJI springen in het oog. Van alle 114 drones die de Belgische politie- en hulpdiensten gebruiken, zijn er 85 van dit merk. In het verleden hebben onderzoekers vastgesteld dat de beelden en andere data die de drones verzamelen via Chinese servers kunnen weglekken naar de Chinese overheid. Er zijn ook berichten dat via een achterdeurtje in de software van de toestellen malware geïnstalleerd kan worden op de telefoons van degenen die de drones gebruiken.

DJI houdt vol dat zijn drones veilig zijn. Onder meer in de Verenigde Staten en Nederland is men daar niet van overtuigd. Volgens de Nederlandse krijgsmacht worden de data van DJI-drones op Chinese servers verzameld en zijn ze niet voldoende afgeschermd voor hackers en de Chinese overheid. De veiligheidsrisico's zijn te groot. “De eigenaren kunnen worden verplicht om die aan de Chinese overheid beschikbaar te stellen”, zegt een woordvoerder van het ministerie.

Alles bij de bron; deMorgen


 

Volvo is het slachtoffer geworden van een cyberaanval, meldt de autofabrikant. Daarbij hebben de hackers geheime ontwikkelingsdata buit weten te maken. Data van de auto's van klanten is volgens Volvo buiten schot gebleven.

Uit het persbericht van Volvo blijkt dat 'een derde partij' binnen is gedrongen in één van de databases van de autofabrikant. Wie dat is, meldt Volvo niet, maar wel laat het bedrijf weten dat er een 'beperkte hoeveelheid onderzoeks- en ontwikkelingsdata is gestolen'. Verder houdt Volvo het vaag en zegt het merk dat de cyberaanval 'mogelijk een impact heeft op de werkwijze binnen het bedrijf', maar wat voor impact dat dan is, wil Volvo eveneens niet kwijt.

Volvo voert momenteel zelf en in samenwerking met een derde partij een onderzoek uit naar de cyberaanval. Persoonlijke data van klanten en data van hun auto's zijn volgens Volvo niet in gevaar geweest.

Alles bij de bron; AutoWeek


 

Criminelen hebben een telefoonlijst van een leverancier van valalarmen gebruikt, alsmede andere instellingen en bedrijven. Door het plegen van bankhelpdeskfraude en phishing konden ze zo honderdduizenden euro's van ouderen stelen. Tweehonderd slachtoffers deden aangifte bij de politie die voor 724.000 euro werden opgelicht.

De daders benaderden hun slachtoffers via e-mail en telefoon en deden zich voor als bankmedewerker. Vervolgens werd slachtoffers verteld dat ze hun geld naar een veilige rekening moesten overmaken. De vaak tienduizenden euro's die slachtoffers overmaakten kwamen terecht op de rekeningen van katvangers. Ook probeerden de daders inloggegevens voor internetbankieren te ontfutselen.

De zaak kwam aan het rollen na opvallend veel meldingen over jongeren in de regio Amersfoort die zich via social media als katvanger hadden laten ronselen. Gisteren stonden zes verdachten in deze zaak voor de rechter. Het gaat om vijf mannen en een vrouw, allemaal begin twintig. De inhoudelijke behandeling van de zaak gaat vandaag en morgen verder.

Alles bij de bron; Security


 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha