De AP waarschuwt voor de uitbreiding van de Wet register onderwijsdeelnemers. De overheid heeft een voorstel om die wet te wijzigen ingediend zodat er meer instanties toegang krijgen tot gegevens in die database. In het register staan gegevens van scholieren en studenten. Naast hun basisgegevens zijn dat ook gegevens over diploma's en verzuimgegevens.

De Autoriteit Persoonsgegevens schrijft nu in een brief aan de minister dat het ernstige bezwaren heeft tegen die uitbreiding. "De AP adviseert om de noodzaak van de gegevensverstrekkingen aan aangewezen organisaties nader te onderbouwen in de toelichting, dan wel van de gegevensverstrekkingen af te zien", zegt de waakhond. De toezichthouder vreest dat de overheid 'de controle over de gegevens' kwijtraakt, en groeit het risico dat persoonsgegevens slecht beveiligd worden als meer instanties daar toegang toe krijgen. Ook is er het gevaar dat de gegevens misbruikt worden voor andere doelen dan oorspronkelijk bedoeld.

De AP stelt dat de gegevens extra gevoelig zijn, omdat er gegevens over schoolverzuim in het register staan opgenomen. Dat zijn medische gegevens, die volgens de AVG bijzondere persoonsgegevens zijn en dus extra beschermd moeten worden.

De brief is een advies. Dat is niet bindend, maar als de minister het advies naast zich neerlegt kan de AP een onderzoek beginnen. Als daaruit naar voren komt dat de uitbreiding van het register tegen de Europese privacywetgeving is, kunnen sancties volgen.

Alles bij de bron; Tweakers


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha