De Windows Diagnostic Data Viewer verandert weinig aan de status quo die we al hadden: de gegevens zijn bijna onbegrijpelijk en je hebt als gebruiker niet meer controle over telemetrie dan voorheen. Het is een tool waar alleen een programmeur van kan houden - of begrijpt. Doorsnee stervelingen, en zelfs menig ontwikkelaar, zal verbijsterd zijn en weinig begrijpen over welke data Microsoft over ze verzamelt... 

...De zaak waar privacyvechters, veel individuen en bijvoorbeeld de Autoriteit Persoonsgegevens zich druk over maken gaan voornamelijk over controle en transparantie. Ze willen precies weten welke data wordt vergaard en doorgestuurd naar Microsoft en ze willen dat gebruikers de controle daarover zelf in handen hebben...

...En dat is nog niet eens het ergste, want zelfs als je deze informatie over diagnostische informatie van Microsoft begrijpt, kun je niets doen om ervoor te zorgen dat de informatie wordt verzameld. Windows 10 grijpt de gegevens en je kunt er niks aan doen.

Nou ja, er is iets dat je kunt doen, maar dat is niet veel. Ga daarvoor naar de beheeropties in Instellingen > Privacy > Feedback en diagnose. Je hebt daar twee opties: Basis en Volledig. Als je 'Basis' kiest, worden alleen gegevens verstuurd "die nodig zijn om uw Windows up-to-date en veilig te houden". En er is geen lager niveau dan Basis, behalve als je Windows 10 Enterprise gebruikt. Daar is het wel mogelijk om alle dataverzameling te stoppen. Andere Windows 10-gebruikers hebben pech.

We hebben een simpele tool nodig waar je zo diep in de details kunt duiken als je wilt, maar in klare taal, over welke diagnostische gegevens worden verzameld en verzonden. Microsoft heeft wel al een model om dit te doen. In dit webgebaseerde dashboard kun je gegevens over je account inzien, je browser- en zoekgeschiedenis bekijken en verwijderen, locatiedata inzien en nakijken wat Cortana allemaal over je heeft verzameld. Dat is een simpel en duidelijk dashboard die gebruikers in luttele minuten meer controle geeft over data.

Alles bij de bron; WebWereld


 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha