In maart 2014 lanceerde Hans Hagenaar, directeur particulier van de ING het onzalige Big Data concept. De ING zou je dan op basis van een analyse van je betaalgedrag gratis adviezen geven. Het resulteerde, terecht, in erg veel commotie. Big Data werd om zeep geholpen, en Hans Hagenaars verdween een half jaar later door de achterdeur.

En nu komt dan PSD2 ten tonele. Dat is zo mogelijk nog heel veel erger. Het is daarbij niet uw bank die uw gegevens gaat analyseren, maar een commerciële “gegevensverwerker”.

ING bevestigt dat de bank straks verplicht is alle transactiegegevens te delen. Ook de naam en het rekeningnummer van de tegenpartij waaraan betaald wordt of van wie geld wordt ontvangen. Maar, merkt een woordvoerder op, “met die gegevens van 'omstanders' mag verder niets gedaan worden. De klant kan er volgens haar op 'vertrouwen dat de derde partij zorgvuldig, behoorlijk en in overeenstemming met wet- en regelgeving omgaat met je persoonsgegevens”.

Vertrouwd u ons maar, we hebben het beste met u voor. Net als bij Big data zeker. Heeft u niet alleen een grenzeloos vertrouwen in uw bank, maar ook de commerciële gegevens verwerkers ? Ik totaal niet, ik vertrouw ze voor geen meter. Ik zie het al gebeuren: beleggingsbedrijven, pensioenfondsen, hypotheekinstellingen, geldschieters, Google en Facebook e.d. kunnen je op een sneeky manier gaan vragen om inzage in je saldo- en betaalgegevens. En als je dat niet wenst, kun je geen gebruik meer maken van hun diensten.

Dat wil ik onder geen enkele voorwaarde. Ik wil mijn gegevens met helemaal niemand delen ! Nu niet, nooit niet.

Alles bij de bron; AGConnect


 


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!