De Chinese autoriteiten in Xingjiang in het noordwesten van China, verzamelen DNA, vingerafdrukken, irisscans en het bloedtype van alle inwoners tussen 12 en 65 jaar oud, zegt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW). In Xingjiang wonen tien miljoen Oeigoeren en andere voornamelijk islamitische minderheden. Sinds het aantreden van partijsecretaris Chen Quanguo in augustus 2016 heeft de regionale regering het repressieve beleid aangescherpt

Van mensen waarvan de overheid vermoedt dat ze de stabiliteit van het regime in gevaar kunnen brengen en hun familieleden worden biometrische gegevens opgeslagen, ongeacht hun leeftijd. De data worden op verschillende manieren verzameld. Bij DNA en bloedtype gebeurt dat tijdens een jaarlijkse gratis gezondheidscontrole. Het is niet duidelijk of de deelnemers weten dat er gevoelig materiaal wordt opgeslagen, stelt HRW. "Het verplicht opslaan van dit soort gegevens van een hele bevolking, inclusief DNA, is een grove schending van de internationale mensenrechtennorm", zegt Sophie Richardson van HRW.

DNA en informatie over het bloedtype die tijdens deze screenings wordt opgeslagen, gaat volgens de richtlijnen direct naar de politie. Die gebruikt het voor profilering. HRW wees er eerder al op dat de Chinese politie een nationale DNA-database heeft met gegevens van veertig miljoen mensen, inclusief dissidenten en migranten.

Alles bij de bron; deWereldMorgen


 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha