Verschillende bedrijven delen klantgegevens als e-mailadressen en adressen met Facebook voor gerichte online reclame, zonder dat die klanten daar toestemming voor geven.
 

Dat ontdekte de Consumentenbond bij eigen onderzoek. Met die informatie willen de bedrijven gerichter adverteren. In de bewerkersovereenkomst die Facebook met bedrijven heeft, staat echter niet dat Facebook zulke gegevens niet ook voor eigen doeleinden mag gebruiken.

In de meeste gevallen zou het gaan om e-mailadresssen, maar ook naw-gegevens, geboortedata en telefoonnummers worden volgens de Consumentenbond soms zonder toestemming gedeeld. Het delen van zulke informatie zonder toestemming is verboden in Nederland in het kader van Wet bescherming persoonsgegevens, bevestigt de Autoriteit Persoonsgegevens.

Bedrijven die volgens de Consumentenbond zonder toestemming klantgegevens met Facebook delen zijn: ANWB, Nuon, Oxfam Novib, de Bijenkorf, Essent, KLM, Transavia, de Bankgiroloterij, FBTO, KPN/Telfort, Postcodeloterij, Vakantieveilingen, Vriendenloterij, de Persgroep, Heerlijk.nl, HelloFresh en Hotels.nl.

"Bijna iedereen die zo online adverteert doet het", zeggen verschillende bedrijven tegen de Consumentenbond. Ze zeggen hun gegevens te versleutelen, zodat Facebook er niets mee kan. Volgens AP doe het al dan niet versleutelen van de informatie echter niet terzake.

De Postcodeloterij beroept zich op het 'gerechtvaardigd belang' om klantgegevens zonder toestemming te delen. Dat is een uitzondering in de privacywet, die het gebruik van klantgegevens zonder toestemming toelaat, als daar zwaarwegende redenen voor zijn. De Autoriteit Persoonsgegevens bestrijdt dat. "Direct marketing aan klanten over andere producten mag alleen met toestemming van de klant. Dat de Postcodeloterij zich hier op haar gerechtvaardigd belang kan beroepen, is onjuist", aldus AP.

AP zegt dat het de resultaten van het onderzoek van de Consumentenbond nog niet inhoudelijk heeft bestudeerd. De waakhond neemt het signaal serieus, maar kan niet zeggen of het naar aanleiding van de resultaten van de Consumentenbond ook zelf een onderzoek zal instellen naar het ongevraagd delen van klantgegevens met Facebook.

Alles bij de bron; NU


 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha