De encryptie die YouTube toepast bevat verschillende gaten waardoor het voor hackers en geheime diensten mogelijk is om het kijkgedrag van gebruikers te achterhalen, zoals de titel van bekeken video's. Daarvoor waarschuwen onderzoekers van de Israëlische Ben-Gurion University.

De onderzoekers ontwikkelden een algoritme dat kan bepalen welke video een gebruiker heeft bekeken op basis van een vooraf opgestelde verzameling video's. Het algoritme is dan ook bedoeld om te bekijken of iemand een verdachte video heeft bekeken, bijvoorbeeld terreur-gerelateerd. Voor de ontwikkeling van het algoritme keken de onderzoekers naar de manier waarop videodiensten zoals YouTube werken, hoe de videocontent wordt gecodeerd en hoe de videospeler de vereiste informatie opvraagt.

Volgens de onderzoekers is het onwaarschijnlijk dat Google de problemen zal verhelpen, aangezien hiervoor voor elk videoverzoek van gebruikers het verkeer geobfusceerd moet worden. "Daarom moeten gebruikers dit platform en andere videoplatformen voorzichtig gebruiken", aldus onderzoeker Ran Dubin. Naast het achterhalen van bekeken video's zou het ook mogelijk zijn om te bepalen hoeveel advertenties gebruikers op een bepaald platform te zien hebben gekregen, wat waardevol voor marketingbedrijven kan zijn.

Bron; Security


 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha