Miljarden telefoonnumers zijn opgeslagen in databases die zijn aangelegd door appmakers. Privacywaakhonden vrezen dat er veel informatie is verzameld over de telefoonbezitters, zonder dat ze daarvoor toestemming hebben gegeven. Onder meer de makers van de apps Truecaller, Sync.me en CM Security hebben een database met gegevens.

Voor het installeren van de app worden gebruikers gevraagd hun volledige contactenlijst vrij te geven. Die gegevens worden vervolgens opgeslagen in een databank, ook als de mensen in die lijst daar geen weet van hebben.

Hoewel er door mensen niet naar bepaalde namen kan worden gezocht, zijn de databases wel voor iedereen doorzoekbaar met telefoonnummers. Een van de appmakers zegt twee miljard nummers te hebben in de databank, terwijl een ander claimt zeker één miljard nummers te hebben verzameld.

Veiligheidsonderzoeker Rik Ferguson noemt de apps misleidend en vraagt zich af of de appmakers zich wel aan de wet houden. Ook zijn nummer was, zonder toestemming, opgenomen in een database. Truecaller zegt niet in strijd met de Europese wet te handelen. Wel is het bedrijf in 2013 slachtoffer geworden van een cyberaanval. Volgens Truecaller zijn er toen geen gegevens buitgemaakt.

Alles bij de bron; NU


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha