Dashcams zijn de afgelopen jaren een populaire manier om geworden om bewijsmateriaal te verzamelen bij een aanrijding. Je hoeft er geen apart apparaat voor aan te schaffen, want de iPhone bevat alle benodigde sensoren. Nexar is een dashcam-app die belooft om met kunstmatige intelligentie het nog slimmer aan te pakken. Alle gebruikers van de Nexar-app staan met elkaar in verbinding, zodat je van tevoren gewaarschuwd wordt als een andere automobilist hard remt. Maar dat gaat wel ten koste van je privacy.

Nexar heeft besloten de app gratis te maken in ruil voor je data. En dat betekent nogal wat: Nexar moet toegang hebben tot je camera, locatie, bewegingsactiviteit en microfoon. Bovendien moet Nexar toestemming krijgen om je notificaties te sturen en je moet akkoord gaan met de voorwaarden, waarin staat dat je bereid bent om al die data te delen.

In de voorwaarden van de app staat dat Nexar vrijwel alles met de data mag doen, waaronder verkopen aan derde partijen zoals overheden. Bijkomend nadeel: het versturen van al die videobeelden kost data en dat zul je zelf moeten betalen.

Als genoeg automobilisten de app installeren, dan kan de app mensen tijdig waarschuwen voor files en aanrijdingen zodat je nog snel de afrit kunt nemen. Dankzij machine learning en de grote hoeveelheden data die de gebruikers naar de servers sturen moet het mogelijk worden om het systeem steeds slimmer te maken.

Net als bij de Nederlandse app Flo is Nexar van plan om scores toe te kennen aan automobilisten. Hoe beter je rijdt, hoe hoger je score. Dit wordt gekoppeld aan je nummerbord, zodat de overheden weten wie je bent.

Alles bij de bron; iCulture


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha