Zowel Google als WhatsApp besloten afgelopen zomer tot een aanpassing van de privacyvoorwaarden, met mogelijk grote gevolgen voor de gebruikers. De aanpassing werd in beide gevallen doorgevoerd onder het mom van 'verbetering van de dienstverlening' en zal de meeste gebruikers niet zijn opgevallen, laat staan dat deze de inhoud hebben begrepen.

In de voorwaarden van WhatsApp staat nu dat het bedrijf persoonsgegevens van gebruikers kan delen met moederbedrijf Facebook. Bij Google gaat het om een aanpassing in het privacybeleid waardoor persoonsgegevens die zijn verzameld door Google gekoppeld kunnen worden aan de database van DoubleClick, een bedrijf dat in 2007 door Google werd gekocht. 

Het klinkt onschuldig, maar praktisch gevolg lijkt dat persoonsgegevens uit de Google-database (Google-accounts, e-mailinhoud, YouTube, foto's, zoekgeschiedenis en GPS-locatie) kunnen worden gekoppeld aan gegevens over het surfgedrag van gebruikers (informatie over online aankopen) verzameld door DoubleClick. Daardoor kan een nagenoeg volledig profiel worden geschetst van gebruikers en nog gerichter geadverteerd worden. Desondanks wordt niet uitgelegd welke gegevens aan wie worden geleverd, wat hiermee wordt gedaan en wat de privacy-impact is.

Gebruiksvoorwaarden van digitale producten zijn net polisvoorwaarden van een verzekering: bijna niemand leest ze en zij die dit wel doen begrijpen zelden wat er staat. Juist daarvan wordt door bedrijven gebruik gemaakt. 

Google zal stellen dat de ophef voor niets is, omdat gebruikers zich kunnen afmelden voor het verzamelen van data over surfgedrag, maar dat is onvoldoende. De meeste gebruikers zijn al akkoord gegaan met het delen van de gegevens. Bij nieuwe gebruikers is het delen van de gegevens de default-instelling. Afmelden is mogelijk, maar de vraag is wat er gebeurt met de reeds verzamelde gegevens. Ook na een verzoek om verwijdering van gegevens houdt Google zich het recht voor 'servicegerelateerde informatie over uw account' te bewaren om 'onze services te verbeteren'.

Betekent dit dat mijn gegevens altijd blijven rondzwerven op de servers van Google voor mogelijk toekomstig gebruik? Ik heb geen idee, maar vrees van wel.

Alles bij de bron; Volkskrant


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha