De Chinese overheid heeft vergevorderde plannen voor een zogenoemd ‘sociaal kredietsysteem’. Met behulp van big data wil China elke burger een score geven voor zijn gedrag. Goede burgers worden beloond, wie fouten maakt, krijgt straf. Alle data die over je beschikbaar zijn, worden verzameld op één plaats en gerankt op basis van hun politieke, commerciële, sociale en juridische score. Goed gedrag levert punten op, slecht gedrag kost je punten en de Communistische Partij is de ultieme rechter.

Op basis hiervan worden burgers in vier klassen opgedeeld. Degenen met een A-status krijgen financiële steun bij het starten van een bedrijf, maken sneller promotie en krijgen een voorkeursbehandeling als ze lid willen worden van de partij of het leger. Wie een D-status heeft wordt uitgesloten van overheidssteun of een betaalde baan. 

“China gaat richting een totalitaire staat, waar de overheid het privéleven van haar burgers controleert en beïnvloedt,” zegt schrijver en commentator Murong Xuecon uit Beijing. “Dit is als Big Brother, die alles over je weet en je op allerlei manieren kan schaden.”

Alles bij de bron; WelingelichteKringen


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha