Meer dan de helft (54 procent) van de patiënten denkt dat hun gegevens bij de zorgverzekeraar niet veilig zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland. De organisatie ondervroeg ruim 6600 patiënten over privacy.

Zorgverzekeraars voeren een aantal (wettelijke) taken uit waarvoor zij informatie over hun verzekerden nodig hebben. Daarvoor mogen zij persoonsgegevens verwerken, waaronder medische gegevens. Van de ondervraagden zegt 78 procent dat de zorgverzekeraar hen vooraf moet informeren voor er informatie wordt opgevraagd bij een behandelaar en weet zes van de tien dat een zorgverzekeraar inzage heeft in het dossier voor fraudeonderzoek.

Vier op de tien weet niet dat de verzekeraar dit zonder toestemming mag doen. Mensen vinden wel dat er echt een verdenking van fraude moet zijn voor het onderzoek wordt gedaan. Bovendien zeggen veel ondervraagden (60 procent) dat de verzekeraar om rekeningen te controleren beter eerst met de patiënt zelf contact kan opnemen, voor hij het dossier opvraagt.

Alles bij de bron; Telegraaf


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha