Australiërs die vanuit privacyredenen dit jaar niet aan de volkstelling in het land willen meedoen kunnen een boete van omgerekend 122 euro per dag krijgen. Dit jaar wil het ABS ook de namen en adresgegevens van Australiërs opslaan. Voorheen werden deze gegevens na het afnemen van de volkstelling vernietigd. Volgens het ABS worden de gegevens alleen voor statistische doeleinden opgeslagen en zal het de waarde van de volkstellingdata vergroten. De gegevens zullen uiteindelijk na augustus 2020 worden vernietigd. 

De Australische Privacy Foundation hekelt de nieuwe opzet van volkstelling en spreekt van een Orwelliaans plan (pdf). "De meeste mensen gingen er tot nu toe vanuit dat de volkstelling een anonieme momentopname was, en daarom veilig genoeg om te vertrouwen", zo laat de stichting weten. Door gegevens zoals namen en adresgegevens op te slaan brengt dit allerlei risico's met zich mee. Het gaat dan om de beveiliging van de gegevens en het risico dat ze met andere gegevens worden gecombineerd of met andere partijen zoals onderzoekers of overheidsdiensten worden gedeeld.

De Australische Privacy Foundation wil dan ook dat het ABS van het opslaan van de namen en adresgegevens afziet. In het geval er toch wordt besloten om deze data op te slaan moet er een privacy impact assessment worden uitgevoerd. Tevens moeten de hoge straffen voor het niet meewerken aan de volkstelling worden afgeschaft en moeten er juridische maatregelen getroffen worden.

Alles bij de bron; Security


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha