Malcolm Gladwell beschreef in een van zijn boeken hoe Amerikaanse inlichtingendiensten te werk gaan bij het "profilen" van mogelijke verdachten. Banktransacties schijnen daarbij een grote rol te spelen. Een combinatie van slechts vijf indicatoren zou voldoende zijn om "afwijkend gedrag" te signaleren. Hij mocht in het boek niet opschrijven welke variabelen daarvoor gebruikt worden, en welke "red flags" gehanteerd worden.

Een enigszins beangstigend maar ook zeer fascinerend fenomeen. Wie grote bakken met data op een slimme manier analyseert, kan patronen herkennen die anders verborgen blijven.

Ook in het onderwijs wordt steeds meer data geproduceerd. Een gemiddeld ROC waar bijvoorbeeld toegangspasjes worden gebruikt, produceert gemakkelijk duizenden "datapoints" per dag. Sommige onderwijsinstellingen verkennen de mogelijkheden om daar zinvolle analyses op te doen. Via een tip kreeg ik deze plaat te zien.

ProfilingStudenten

Het is onderdeel van een presentatie over Student Analytics, een dienst die wordt aangeboden door Deloitte (zie presentatie). De plaat laat een segmentatie zien van studenten van een ROC, die de begeleiding van studenten aanpassen al naar gelang het profiel.

Fascinerend zijn de combinaties van variabelen die blijkbaar enige voorspellende waarde hebben. Plattelanders, studenten die geen interesse hadden in de voorlichting, iets oudere studenten met lagere inkomens, hobbyisten: het zijn "red flags" waar je als school extra in moet investeren. Als dit echt een segmentatie is die klopt, dan kun je 12 poortjes neerzetten bij zo'n open dag. Poort 5 en 10 staan open, bij de rest moet je eerst wat moeite doen om binnen te komen.

Alles bij de bron; OnderwijsInGrafieken die deze site als bron had


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha