De Amerikaanse inlichtingendienst NSA stopt met het verzamelen van e-mails van Amerikanen waarin buitenlanders worden genoemd die onder surveillance staan. Voortaan worden er alleen e-mails onderschept die direct naar of door zo iemand zijn gestuurd. Ook zegt de NSA dat het de grote meerderheid van internetdata die op die manier zijn verzameld zal vernietigen

De stopzetting zou een van de belangrijkste aanpassingen van het Amerikaanse bewakingsbeleid in jaren. Het besluit kwam dan ook als een verrassing voor privacy-voorvechters die al langer argumenteerden dat de dataverzameling van de NSA te breed was en onwettig. 

In 2011 oordeelde de rechter al dat de dataverzameling van de NSA een schending van de grondrechten van burgers opleverde. De geheime dienst paste toen zijn werkwijze aan en bewaarde de gegevens op een plek waar niet alle werknemers toegang toe hadden. Vorig jaar bleek dat die aanpassing niet goed werkte en daarom zou de NSA besloten hebben om helemaal met verzamelen van de data te stoppen.

Alles bij de bron; deMorgen


 


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!