Een arsenaal aan hacktools waarmee geheime diensten bij laptops, telefoons en zelfs slimme tv's inbreken is door klokkenluiderswebsite Wikileaks gepubliceerd. De hacktools zouden niet alleen afkomstig zijn van de CIA: er is ook gevoelige informatie gelekt over hacktools die de FBI en geheime diensten NSA (VS) en GCHQ (Groot-Brittannië) gebruiken. In de documenten wordt het Amerikaanse consulaat in Frankfurt een belangrijke hackbasis van de CIA genoemd, waar vanuit hackers spioneren in Europa, Afrika en het Midden-Oosten.

In de gelekte informatie is veel te vinden over hacktools om in te breken bij Windows, OS X, iOS, Android en ook Linux en routers. Dat doen de CIA en andere geheime diensten door het gebruik van zogeheten zerodays: lekken in software die nog niet door de fabrikant zijn gedicht. 

Er is zelfs een speciaal team binnen de CIA aangesteld om iPhones en iPads te hacken. Deze focus op Apples mobiele besturingssysteem komt omdat de iPhone door de 'sociale, politieke, diplomatieke en zakelijke elite' wordt gebruikt.

Smart tv's van Samsung staan ook op het lijstje met doelwitten van de CIA deze zijn vaak voorzien van een camera en microfoon, waarmee mensen onbewust in hun huiskamer kunnen worden bespied. In 2014 is de CIA zelfs begonnen met het testen van hacken van slimme auto's. Op die manier zou volgens Wikileaks een 'perfect anonieme moord' kunnen worden gepleegd, door de auto op afstand te besturen en bijvoorbeeld in de vangrails te laten rijden.

Alles bij de bron; RTLZ

Update achtergronden & factcheck; pdfNRC


 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha