Vorig jaar werd bekend dat de Amerikaanse politie de rechter meerdere keren om toestemming had gevraagd om bij huiszoekingen van alle personen in een woning de vingerafdruk af te nemen zodat eventueel aanwezige iPhones konden worden ontgrendeld, maar de rechter heeft daar nu een stokje voor gestoken.

In een onderzoek had de politie om deze bevoegdheid gevraagd "omdat het waarschijnlijk was dat er Apple-apparaten in de woning zouden worden aangetroffen", aldus het verzoek. Volgens de rechter die het verzoek moest beoordelen heeft de politie geen informatie over de inwoners gegeven of informatie waaruit blijkt dat ze verdacht worden van een misdrijf. Ook werden er geen getuigen genoemd die stellen dat de inwoners zich aan een misdrijf schuldig hebben gemaakt en wordt er geen informatie over mogelijk aanwezige hardware vermeld, behalve dat er misschien Apple-apparaten worden aangetroffen.

Volgens de rechter moet de politie dan ook specifieker zijn in de apparaten en gegevens die ze zoeken voordat ze op grote schaal de vingerafdrukken van personen mogen vorderen. Eerder stelden andere rechters dat het vorderen van een vingerafdruk niet door het vijfde amendement van de Amerikaanse grondwet wordt beschermd. Dit amendement zorgt ervoor dat burgers niet tegen zichzelf kunnen getuigen.

De rechter die het huiszoekingsbevel van de politie verwierp stelt echter dat met de aanraking van een enkele vinger een verdachte getuigt dat hij of zij eerder toegang tot de telefoon heeft gekregen en op z'n minst de vingerafdrukbeveiliging heeft ingesteld en zodoende enige controle heeft over de telefoon en diens inhoud, zo meldt zakenblad Forbes op basis van de gerechtelijk uitspraak (pdf).

Bron; Security


 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha