De Amerikaanse geheime dienst heeft mogelijk Nederlandse servers gebruikt voor cyberspionage. Hackers hebben maandag een lijst met ruim driehonderd gebruikte computersystemen van over de hele wereld gepubliceerd. Op de lijst staan de servers van de Universiteit van Amsterdam, hostingprovider Yourname uit Nijmegen en de internationale organisatie OPCW, die in Den Haag is gevestigd.

Volgens Rickey Gevers van de Haagse beveiliger RedSocks Security zijn de servers mogelijk gebruikt als een tussenstap op weg naar het doelwit van de spionnen. “In feite leenden ze de servers ongevraagd om ongezien een aanval uit te voeren. Via een achterdeurtje komen ze binnen”, legt hij uit  “Als je in je systemen ziet dat deze servers op bezoek zijn geweest, moet je je op zijn minst achter de oren krabben. En wellicht is het de moeite waard om verder onderzoek te doen.”

Gevers gelooft dat de lijst met servers echt is. “De Shadow Brokers zijn tot nu toe heel geloofwaardig geweest. In augustus hebben ze ook al informatie naar buiten gebracht. Dat ging over de cyberwapens van de veiligheidsdienst NSA. Die klopten precies met wat klokkenluider Edward Snowden had beschreven. De digitale handtekening onder het bericht nu komt precies overeen met de handtekening toen.”

Alles bij de bron; SecManagement [Thnx-2-Dick]


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha