Een plan van de Amerikanen om passagiers uit ESTA-landen te vragen naar social media-accounts stuit op verzet van privacygroepen die een waslijst aan redenen aanhalen waarom het geen goed plan is.

Een groep van onder meer burgerrechtenorganisaties ACLU, de Amerikaanse Bits of Freedom EFF en het Center for Democracy and Technology tekent bezwaar aan en in een open brief stipt de protesterende groep redenen aan om het niet te doen. De groep vindt dat het middel behoorlijk inbreuk op de privacy maakt en twijfelt aan de effectiviteit ervan. Mensen die daadwerkelijk een bedreiging vormen geven geen informatie uit, zo stelt de groep.

Het DHS [Dept. Homeland Security] denkt dan ook informatie te kunnen halen uit de contacten van de accounts, niet zozeer uit de posts zelf. Vandaar ook dat de volgende stap uiteraard is dat vliegen zonder social media-profiel automatisch verdacht is voor de Amerikaanse douane.

Verder zorgt het voor risico's voor onder meer Amerikaanse moslims, vrienden, familie en collega's van potentieel verdachte personen, en journalisten, bij wie informatie zonder juiste context verkeer geïnterpreteerd worden. Het brengt ook allemaal kosten met zich mee en een vloedgolf aan profielen van passagiers uit ESTA-landen die waarschijnlijk geen relevante informatie opleveren.

Alles bij de bron; WebWereld


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha