Reizigers uit 38 landen waaronder Nederland hoeven geen visum te hebben als ze naar de VS reizen. Ze vallen onder het Visa Waiver-programma. Zo'n 20 miljoen buitenlanders komen elk jaar zonder visum de VS binnen. Wie vanaf nu zonder visum naar de VS komt, krijgt te maken met strengere controles en het afgeven van biometrische informatie zoals vingerafdrukken en irisscans. Reizigers, moeten bij hun vertrek al scherp worden gecontroleerd. Ook moet de bezoeker informatie geven over eerdere bezoeken aan landen "die terroristen een vrijhaven bieden". 

Luchtvaart maatschappijen die de gegevens van hun passagiers tevoren niet grondig genoeg controleren, kunnen een boete oplopend tot omgerekend 47.300 euro verwachten.

De Amerikanen bekijken in hoeverre die 38 landen goed meewerken aan veiligheidscontroles van reizigers. Mogelijk wordt een aantal landen geschrapt van de lijst van landen waarvandaan geen visum voor de VS nodig is. 

Alles bij de bron; NOS & Metro

Update via de mail; 

Hoi,

Ter info: het was al zo dat je vingerafdrukken (alle 10) en gezichtsfoto moet afgeven om de VS binnen te komen op basis van de visumvrijstelling. In ieder geval als je per vliegtuig komt. Dus helemaal nieuw is het niet wat de NOS schrijft. Ik ben afgelopen zomer naar de VS gevlogen. Het paspoort lezen ze niet uit (volgens mij heeft alleen de NL overheid de encryptiesleutels van de data op de chip; bovendien staan op je paspoort maar 4 v/d 10 vingerafdrukken). Het maken van de foto en afnemen van vingerafdrukken gebeurt na landing bij de douane op de Amerikaanse luchthaven.

Ik ben toen ook kort naar Canada geweest. Bij reizen per auto van Canada naar VS is er alleen een paspoortcontrole zonder verder benodigde formulieren of biometrie. (ESTA is voor vliegreizen.)

Jeroen


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha