Voorstellen van Europees Commissaris voor Justitie Viviane Reding zullen leiden tot censuur en een minder vrij internet. Dat stelt de Amerikaanse professor Jeffrey Rosen in de Stanford Law Review. De prof meent dat dergelijke verplichtingen internetbedrijven zoals Google zullen dwingen om een soort censuurchef te worden in plaats van een neutrale speler.

Redings woordvoerder Matthew Newman zegt aan de Telegraph dat de voorstellen simpelweg bestaande rechten bundelen die voorzien in een tijdige verwijdering van data van servers.

Rosen vreest alleszins dat de schrik voor boetes een verlammend effect zal hebben, en dat die boetes bovendien moeilijk op te leggen zullen zijn wanneer informatie online wijdverspreid is. Hij vreest dan ook een clash tussen de Europese en Amerikaanse opvatting over de kwestie, die kan leiden tot een veel minder open internet. 

In Europa komt het recht om vergeten te worden erop neer dat een crimineel met een schone lei kan beginnen wanneer hij zijn straf heeft uitgezeten. Hij kan dan verhinderen dat gegevens over zijn veroordeling of straf worden gepubliceerd. In Amerika zijn de openbaarheid van veroordelingen en strafbladen echter beschermd door het befaamde eerste 'freedom of speech'-amendement op de grondwet.

Alles bij de bron; hln 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha