Toegang tot internet is een recht van ieder mens en mag daarom nooit worden afgesloten, ook niet vanwege schendigen van het auteursrecht of politieke onrust. Toegang tot internet is belangrijk voor de vrijheid van meningsuiting, concludeert speciaal rapporteur Frank La Rue van de Mensenrechtenraad in een rapport, die zich kan vinden in de conclusies zo blijkt uit het verslag.

Het mensenrecht geldt voor zowel grote groepen als indivuduen: het afsluiten van eigen burgers zoals Noord-Korea doet, maar ook het afsluiten van mensen die drie keer zijn betrapt op het downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal zonder toestemming van de rechthebbende is ontoelaatbaar. Alleen het afsluiten van sites met kinderporno is volgens La Rue gerechtvaardigd.

De rapporteur keert zich ook tegen grove schendingen van de privacy. Vaak geven landen als reden dat ze daarmee terrorisme willen bestrijden, maar volgens La Rue klopt dat niet. "Privacyschendingen vinden vaak plaats om politieke redenen en niet om veiligheidsredenen." 

Lees alles bij de bron; tweakers

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha