De AIVD en MIVD mogen doorgaan met het uitwisselen van gegevens met de NSA en andere buitenlandse inlichtingendiensten, zo heeft het gerechtshof Den Haag vandaag in hoger beroep bepaald. Het gaat hierbij met name om Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten. 

Verschillende partijen waaronder de Nederlandse Vereniging voor Journalisten, de Nederlandse Vereniging voor Strafrechtadvocaten en Privacy First hadden een rechtszaak aangespannen om deze uitwisseling te beperken. 

Zij willen dat de rechter de AIVD en de MIVD verbiedt dit soort gegevens van buitenlandse inlichtingendiensten, zoals de NSA, te ontvangen. Op zijn minst zouden de AIVD en de MIVD, voordat zij dergelijke gegevens ontvangen, moeten verifiëren of deze niet op ongeoorloofde wijze zijn verkregen. 

Het hof heeft de eis afgewezen, volgens het hof zijn er onvoldoende concrete aanwijzingen dat de NSA en de Britse geheime dienst de grondrechten schenden. "De omstandigheid dat buitenlandse inlichtingendiensten soms meer bevoegdheden hebben dan de Nederlandse inlichtingendiensten, heeft niet tot gevolg dat de AIVD en de MIVD geen gegevens van deze buitenlandse inlichtingendiensten mogen ontvangen", aldus het hof.

Alles bij de bron; Security


 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha