Een rechter in de Verenigde Staten eist van Yahoo tekst en uitleg over e-mails die aan de autoriteiten zijn overhandigd in een drugszaak. Die mails waren namelijk door de gebruiker verwijderd. Het gaat om een hoger beroep in een zaak tegen de veroordeelde drugshandelaar. Hij werd veroordeeld, waarbij de verwijderde e-mails als bewijsmateriaal werden gebruikt.

De rechter in San Francisco wil van Yahoo weten wat het beleid is omtrent verwijderde e-mails, meldt Motherboard. In de rechtszaak werden e-mails getoond die in een periode van zes maanden waren geschreven en daarna verwijderd. Advocaten van de Britse drugshandelaar vermoeden dat de e-mails zijn onderschept door de geheime dienst NSA, of dat Yahoo traceert wat gebruikers in hun mailaccount typen.

...De man zou van plan zijn geweest vijf ton cocaïne te importeren uit Zuid-Amerika. Daarvoor had hij via een Yahoo-mailaccount contact met iemand in Colombia. De twee communiceerden via concept-mails. In het account schreven ze omstebeurt brieven in concept. Na het lezen werden die verwijderd, waarop een nieuw concept kon worden geschreven. De mails zijn verwijderd uit zowel de conceptenmap als de prullenbak. Op die manier probeerden de twee zo min mogelijk sporen achter te laten voor de autoriteiten.

De Britse autoriteiten hebben eerder al informatie opgevraagd bij Yahoo over de mails. Yahoo liet weten in 2009 en 2010 screenshots te hebben gemaakt van het account, maar volgens de advocaten zou daarop niets te zien moeten zijn. De mails die in de rechtszaak zijn verschenen, zouden bewaard zijn gebleven met een auto-savefunctie. Die functie slaat mails en delen daarvan op, voor het geval de verbinding met internet wordt verbroken.

Yahoo heeft tot 31 augustus de tijd gekregen om documenten te overhandigen en een getuige naar voren te schuiven.

Alles bij de bron; NU


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha