Het nieuwe privacyverdrag tussen de EU en de Verenigde Staten slaagt er niet in om de privacy van Europeanen te waarborgen, stelt de Oostenrijkse privacyactivist en jurist Max Schrems. 

"De EU en de VS hebben geprobeerd om tien lagen lippenstift aan te brengen op een varken, maar de kernproblemen zijn duidelijk nog niet opgelost."

De Verenigde Staten hebben in het nieuwe akkoord onder meer toegezegd geen massasurveillance meer toe te passen op de gegevens van Europeanen op Amerikaanse servers. Maar volgens Schrems wordt die belofte met het nieuwe akkoord niet waargemaakt. "De Verenigde Staten bevestigen in deze tekst openlijk dat het de Europese rechten in tenminste zes gevallen schendt. De Europese Commissie claimt dat er geen massasurvaillance meer is, maar de documenten tonen exact het tegenovergestelde", zegt Schrems. De Oostenrijker doelt daarmee op een passage in de tekst waarin wordt gesteld dat bulkdata wel degelijk gebruikt kan worden voor zes specifieke doeleinden, waaronder cybersecurity het bestrijden van terrorisme.

De Oostenrijker zegt dan ook dat hij waarschijnlijk geen genoegen neemt met het verdrag en opnieuw naar het Europees Hof van Justitie stapt. 

Alles bij de bron; NU


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha