In Turkije is opnieuw een Nederlandse journalist aangehouden. Het gaat om de Nederlands-Turkse Mehmet Ulger. Hij werd op de luchthaven van Istanbul aangehouden wegens een incident dat twee jaar geleden plaatsvond.  Ulger werd omstreeks 10.30 uur weer vrijgelaten, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. 

Ulger was twee jaar geleden als waarnemer van de NVJ bij een zitting tegen de Nederlandse journaliste Fusan Erdogan. Hij kreeg toen een proces-verbaal omdat hij foto's had gemaakt tijdens de zitting. Ulger had niet verwacht dat hij dinsdag zou worden aangehouden. "Ik reis regelmatig op en neer naar Turkije. Dit had ik niet verwacht."

Achteraf omschrijft Ulger het incident als 'een pesterijtje'. ''In het begin was het heel intimiderend. Het was niet leuk'', herinnert Ulger zich. ''Maar later sloeg de sfeer om en waren ze heel aardig en beheerst.'' Waarom de sfeer opeens omsloeg weet de journalist niet.

Dinsdag werd journaliste Frederike Geerdink opgepakt in het oosten van Turkije. Na enkele uren verhoor werd ze vrijgelaten. Geerdink, die veel over Koerdische kwesties schrijft, zou zich schuldig hebben gemaakt aan propaganda voor een terreurbeweging. 

Alles bij de bron; NU

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha