Bondgenoten van de Verenigde Staten hebben Amerikaanse leiders en inlichtingendiensten bespioneerd. Dat heeft het hoofd van de Amerikaanse inlichtingendiensten, James Clapper, dinsdag voor een commissie van het Huis van Afgevaardigden gezegd in reactie op de internationale verontwaardiging over de spionageactiviteiten van de VS in onder meer Duitsland, Frankrijk en Spanje.

Topman Keith Alexander van de geheime dienst NSA zei voor een commissie dat berichten over het onderscheppen van miljoenen telefoontjes in Europa volstrekt bezijden de waarheid zijn. Alexander en Clapper hadden de uitgebreide spionageactiviteiten binnen en buiten de VS tot dusver verdedigd als essentieel instrument in de strijd tegen het terrorisme.

Liberale Democraten en Republikeinen vinden echter dat met het spionageprogramma de burgerlijke vrijheden op ernstige wijze worden geschonden.

Bron; Nu

Update;

Kort ander NSA-nieuws van vandaag:

- Volgens een functionaris van het Witte Huis zou de Amerikaanse regering overwegen te stoppen met het afluisteren van bevriende wereldleiders. Er is nog geen definitieve beslissing genomen, meldt AP.

- Spanje is een eerste verkennend onderzoek gestart naar de veronderstelde spionage van de NSA in het land, meldt Reuters. Eergisteren kwam naar buiten dat er in een maand tijd meer dan 60 miljoen telefoontjes werden afgeluisterd. Hierop werd al de Amerikaanse ambassadeur ontboden.

- De Franse president François Hollande heeft kritiek geuit op de berichten dat de VS hun bondgenoten afluistert. Dat zei hij vandaag tijdens een ontmoeting met de Slowaakse premier Robert Fico, volgens AP.

- De Griekse geheime dienst heeft in de jaren negentig de Amerikaanse ambassadeurs in Athene en de Turkse hoofdstad Ankara bespioneerd, meldt AP vandaag. Dat zei de voormalige Griekse minister Theodoros Pangalos. Het Duitse blad Der Spiegel publiceerde onlangs een deel van een NSA-presentatie waarin stond dat Athene een van de steden was waar de NSA de beschikking had over spionageapparatuur.

Alles bij de bron; NRC

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha