De Verenigde Staten gebruiken het zogeheten Swift-verdrag met de Europese Unie niet alleen voor de bestrijding van terrorisme, maar ook voor economisch inlichtingenwerk. Die verdenking heeft de Duitse minister van justitie maandag uitgesproken. "Lucht geven aan onze verontwaardiging is niet genoeg", zei de minister van justitie. De opschorting van het verdrag 'zou de Amerikanen duidelijk maken dat de EU haar koers verlegt'.

De onafhankelijke Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (kortweg Swift), die gevestigd is in Brussel, handelt het betalingsverkeer van duizenden banken in de hele wereld af. Een jaar of zeven geleden doken de eerste berichten op dat de VS sinds 2001 meegluurden en -luisterden met het betalingsverkeer dat via het particuliere Swift verloopt.

De VS en de EU sloten daarop een overeenkomst die de VS beperkt toegang bood tot de Swift-gegevens. Zo hoopte de EU de financiering van terroristische activiteiten tegen te gaan, maar tegelijkertijd ook de privacy van Europese burgers te beschermen. Het Europees Parlement riep de Europese Commissie woensdag op het Swift-verdrag op te schorten.

Alles bij de bron; Nieuws

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha