De Britse privacytoezichthouder ICO heeft uitgehaald naar de manier waarop de Britse politie smartphones van verdachten doorzoekt. Een rapport met aanbevelingen dat de ICO vorig jaar publiceerde is nog altijd niet volledig doorgevoerd.

In het rapport stelt de privacytoezichthouder dat politie moet stoppen met het onnodig en ongegrond verwerken van persoonlijke data van mobiele telefoons. "Het is niet oké dat de politie zonder goede reden aan mensen vraagt om hun mobiele telefoon af te staan. Ze mogen alleen de data van mensen nemen als het strikt noodzakelijk voor een specifieke, redelijke onderzoeksvraag is", zegt de Britse Information Commissioner Elizabeth Denham. Vorig jaar kwam het Britse hof van beroep met een uitspraak waarin de bevindingen van de ICO werden bevestigd.

Er zijn volgens Denham "systemische veranderingen" nodig, waaronder een gedragscode. "We willen dat mensen met vertrouwen hun telefoon kunnen afstaan wanneer de politie in het VK hierom vraagt, en weten dat dit alleen wordt gedaan wanneer noodzakelijk, en alleen de minimale hoeveelheid vereiste data wordt genomen, en dat hun privé-informatie veilig wordt bewaard en gepast wordt gebruikt", aldus Denham.

De ICO heeft twee nieuwe rapporten gepubliceerd met aanbevelingen hoe politiekorpsen aan de wet kunnen voldoen.

Alles bij de bron; Security


 

 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha