De drie belangrijkste Britse inlichtingendiensten hebben sinds de jaren '90 massaal privégegevens verzameld van Britse burgers. Dat blijkt uit documenten die Privacy International donderdag online heeft gezet. De documenten zijn in handen gekomen van de organisatie door middel van een juridische klacht die vorig jaar werd ingediend.

Uit de ruim tachtig, voorheen geheime documenten blijkt dat inlichtingendiensten GCHQ, MI5 en MI6 massaal medische gegevens, reisgegevens, financiële informatie en communicatiegegevens hebben verzameld van personen die "waarschijnlijk niet van enig veiligheidsbelang" zijn, zo geven de inlichtingendiensten ook toe in de gepubliceerde documenten. 

Het was al bekend dat de Britse inlichtingendiensten bepaalde gegevens van burgers bijhielden, zoals telefoonverkeer. Dat ook dit soort gegevens werden verzameld was nog niet bekend. Het is niet bekend van hoeveel personen er in totaal gegevens zijn opgeslagen. "Deze informatie staat opgeslagen in databases die gebruikt kunnen worden om gedetailleerde profielen te bouwen van ons allemaal", aldus Millie Graham Wood, de jurist van Privacy International.

Alles bij de bron; NU


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha