Het geautomatiseerde observatieprogramma Indect wordt toch getoetst op schending van de grondrechten van burgers. Het Europees Parlement (EP) eist opheldering over het doel van het project, inzage in alle documenten en toetsing aan het Grondrechtenhandvest van de EU. Tot dan wordt de subsidie stilgelegd.

Met Indect kan de politie ‘voorspellen’ wie er op welke plek de wet gaat overtreden. Om dat te kunnen, worden privacygevoelige gegevens uit verschillende bronnen met elkaar gekoppeld. Die bronnen kunnen bewakingscamera’s, gegevens uit databases zoals vingerafdrukken, gezichtsscans en financiële gegevens zoals bankoverschrijvingen zijn. Ook wordt persoonlijke informatie van het internet geplukt en mogelijk direct vanaf computers.

De informatie wordt gebruikt om te kunnen voorspellen wie wat voor misdrijf gaat plegen in stedelijke gebieden. Tegenstanders zeggen dat het systeem zodanig op zoek gaat naar “buitengewoon gedrag”, dat vrijwel iedereen op straat mogelijk als gevaar wordt gekenmerkt door het systeem.

Lees alles bij de bron; webwereld

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha