Het voorstel van de Europese Commissie om een digitale identiteit te introduceren bedreigt de veiligheid van het web, zo stelt Mozilla, dat zich aansluit bij kritiek van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF en tientallen experts.

Als onderdeel van het voorstel worden browserleveranciers verplicht om Qualified Website Authentication Certificates (QWACs) te accepteren die door Qualified Trusted Service Providers worden uitgegeven ongeacht of ze aan de eisen voldoen die voor andere certificaatautoriteiten gelden.

Qualified Trusted Service Providers is een andere naam voor certificaatautoriteiten, de partijen die tls-certificaten uitgeven gebruikt voor identificatie en versleutelde verbindingen tussen websites en bezoekers.

"Deze aanpassing verzwakt de veiligheid van het web door te voorkomen dat browsers hun gebruikers tegen beveiligingsrisico's kunnen beschermen, zoals identiteitsdiefstal en financiële fraude, waar zich misdragende certificaatautoriteiten hen aan kunnen blootstellen", aldus Mozilla. De browserontwikkelaar waarschuwt dat het verplichten van browsers om bepaalde certificaatautoriteiten toe te voegen een precedent voor repressieve regimes zou scheppen.

Mozilla heeft ook de open brief aan het Europees Parlement ondertekend waarin experts parlementariërs oproepen om het voorgestelde amendement aan te passen.

Alles bij de bron; Security


 


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!