Het Hof van Cassatie geeft de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) uiteindelijk gelijk in het dossier over e-id voor klantenkaarten. De conclusie is dat je als klant altijd een alternatieve methode van klantenkaart mag eisen van een handelaar, als die jouw e-id vraagt.

De zaak gaat over een drankenhandel, die overschakelde van een papieren naar een elektronische klantenkaart. Hierbij zou de e-id van een klant worden ingelezen via een intelligent kassasysteem.

Een klant vond dat hij de mogelijkheid moest hebben om ook op een alternatieve manier van klantenvoordelen te kunnen genieten en diende een klacht in bij de GBA. 

Na een screening van de privacy-gerelateerde aanpak en processen van de drankenhandel volgde de GBA de redenering en kreeg de drankenhandel een boete. De drankenhandel ging in beroep bij het Marktenhof en kreeg daar gelijk. Het argument daar was dat de klager zijn identiteitskaart niet aan de handelaar had gegeven, zodat die zijn gegevens niet echt had verwerkt.

De recente beslissing van het Hof van Cassatie heeft die teruggedraaid. Het Hof erkende dat de betrokken klant een ‘klacht mag indienen wanneer een dienst hem wordt geweigerd omdat hij geen toestemming heeft gegeven voor een verwerking die hij omstreden acht. Zelfs als zijn gegevens niet daadwerkelijk zijn verwerkt.’

Alles bij de bron; Computable


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha