Vanmiddag presenteren toezichthouders de uitgangspunten voor de handhaving van de regels waarmee netneutraliteit in Europa beschermd moet worden. Die uitgangspunten lijken verrassend sterk te zijn. 

De Europese toezichthouders (BEREC) geven hun uitleg van de nieuwe Europese regels over netneutraliteit, en ze lijken niet te zijn gebogen voor de enorme lobby van Europese providers. Gelukkig is wel duidelijk dat de toezichthouders bij hun beoordeling van zaken de vrijheid van de internetgebruiker zwaar zullen laten meewegen. Goed nieuws voor de Europese internetgebruikers.

Mooi voor ons is dat Nederland nog een stapje verder gaat. Minister Kamp van Economische Zaken wilde die discussie over prijsdiscriminatie voor zijn. Hij deed daarom een wetsvoorstel waarmee de Europese regels aangevuld worden en prijsdiscriminatie verboden is. Waar de uitgangspunten van de toezichthouders niet meer zijn dan dat (“uitgangspunten” of “richtlijnen”), is die Nederlandse aanvulling wél bindend. In Nederland is prijsdiscriminatie dus gewoon niet toegestaan. Overigens moet dat wetsvoorstel nog wel door de Eerste Kamer, maar dat lijkt niet meer dan een formaliteit te zijn.

Alles bij de bron: BoF


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha