De Sacharovprijs voor de vrijheid van denken belichaamt de steun van het Parlement voor de mensenrechten. Op 23 en 24 mei kwamen negen voormalige Sacharov-laureaten in Brussel bijeen om onder anderen te bespreken hoe de uitdagingen van mensenrechtenactivisten aan het digitale tijdperk kunnen worden aangepast.

Sophie Busson, van Verslaggevers Zonder Grenzen, een organisatie die de Sacharov-prijs in 2005 won, schetste de uitdagingen. "Internet is aan de ene kant van essentieel belang als instrument voor de verdedigers van de mensenrechten, omdat het toegang geeft tot informatie en debat mogelijk maakt. Echter, tegelijkertijd, soms met behulp van bedrijven, is het een zeer krachtig instrument voor overheden." Zij voegde hieraan toe: "Er bestaat zorg over het gebruik van grootschalige afluisterpraktijken op het internet, ook in Europese landen is niemand beschermd tegen dergelijke bedreigingen."

Marie-Christine Vergiat, een Frans lid van de fractie GUE/NGL, zei: "De EU moet een voorbeeld zijn in de strijd voor mensenrechten, maar helaas trekken zorgen over de veiligheid ons momenteel in de andere richting."

Alles bij de bron; EP


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha