In een hoorzitting afgelopen donderdag in de commissie Burgerlijke vrijheden, benadrukten vertegenwoordigers van zowel de Commissie als de Amerikaanse regering dat een nieuw systeem de Europeanen meer privacy-garanties zal bieden door het beperken van de overheidstoegang tot hun gegevens en door ze in staat te stellen hun rechten te verdedigen in Amerikaanse rechtbanken...

..."Ik zie duidelijk een aantal verbeteringen ten opzichte van ‘Safe Harbour’," liet Birgit Sippel (S&D, DE) weten. Ze uitte echter haar zorgen over de mogelijkheid van het verzamelen van bulk data.

Er werd door sommige leden en privacy-activisten ook meer kritiek geuit. "Ik heb grote twijfels of dit Schrems-proof" is, zei Sophie in 't Veld (ALDE, NL), over de bescherming tegen grootschalige afluisterpraktijken. "We hebben behoefte aan een systeem dat echte bescherming biedt en niet zomaar een formulering die in de praktijk niet werkt," zei Max Schrems, de Oostenrijkse rechtenstudent wiens zaak tegen Facebook leidde tot de ondergang van Safe Harbour.

Video interview met Max Schrems

Het Parlement moet zijn advies geven (niet akkoord gaan) voordat de Commissie een "adequaatheidbeslissing" kan nemen door te verklaren dat Privacy Shield in voldoende mate bescherming van persoonsgegevens biedt, als voorwaarde om de overeenkomst in werking te laten treden. Daarentegen zal instemming van het Parlement nodig zijn voor een overkoepelende overeenkomst die zich bezighoudt met privacy waarborgen voor de doorgifte van gegevens op het gebied van de rechtshandhaving. Dit zal de bestaande deelovereenkomsten met de VS, die toegang regelen tot informatie over vliegtuigpassagiers (PNR-overeenkomst) en banktransacties (SWIFT / TFTP-overeenkomst) aanvullen.

Alles bij de bron; EPNieuws 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha