Ansip zegt tijdens een interview met Euractiv, op MWC 2016, dat zijn standpunt op dit vlak bekend is. "Identificatiesystemen zijn gebaseerd op encryptie. Ik ben sterk tegen welke backdoor in deze systemen dan ook", aldus Ansip. Volgens hem zou het vertrouwen in digitale id's ondermijnd worden bij aanwezigheid van backdoors. Ook noemt hij de systemen van connected auto's als voorbeeld waarbij sterke encryptie zonder backdoors nodig is.

De eurocommissaris voor de Digitale Interne Markt zegt geen contradictie te zien bij het doel om zowel iedereens privacy te beschermen en de veiligheid te garanderen. "Ik wil internet niet de schuld geven van alle slechte dingen in de wereld." Hij wijst daarbij naar de aanslagplegers van Parijs: "Iemand zei dat de terroristen van de aanval in november sterke encryptiesystemen voor hun communicatiesystemen gebruikten. Omdat we een van de mobieltjes gevonden hebben, weten we dat ze open systemen voor tekstberichten gebruikten."

Een eurocommissaris vertegenwoordigt het belang van de Europese Unie en de Commissie beslist bij meerderheid. Het standpunt van een enkele eurocommissaris heeft geen enkele bindende kracht of invloed op beleid van lidstaten. Een jaar geleden pleitte de antiterrorismecoƶrdinator van de Europese Unie er nog voor dat internet- en telecombedrijven moeten kunnen worden gedwongen om hun encryptiesleutels af te geven.

Alles bij de bron; Tweakers


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha