Op vrijdag 7 juni, een dag nadat de wereld heeft kennisgemaakt met Edward Snowden, voelt Barack Obama zich gedwongen te reageren op diens onthullingen. Tijdens een persconferentie spreekt de president sussende woorden: dat inlichtingendienst NSA massaal e-mail en internet aftapt ontkent hij niet, maar het spionageprogramma „heeft geen betrekking op Amerikaanse onderdanen of op mensen die in de Verenigde Staten leven”.

Buiten de VS komt deze zin aan als een mokerslag. Alleen Amerikanen hebben rechten? De rest van de wereld niet? Dat Amerikaanse technologiegiganten als Google, Microsoft, Yahoo en Facebook een ondersteunde rol lijken te spelen bij de spionage, maakt de dreun extra hard.

Politieke fracties in het Europees Parlement willen vanavond overeenstemming bereiken over een nieuwe verordening op gegevensbescherming. Een wet die alle in Europeanen geïnteresseerde bedrijven en autoriteiten, inclusief Amerikaanse, dwingt om beter rekening te houden met Europese privacyregels. En die moet voorkomen dat internet, nu dat een vrijplaats is gebleken voor cowboys uit Silicon Valley en spionnen uit het Pentagon, het zwarte gat van fundamentele mensenrechten wordt.

Alles bij de bron; pdfNRC [DigiAbo]

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha