VVD, PvdA, CDA en D66 zetten vraagtekens bij de veiligheid van het inlogsysteem IDIN waarmee banken hun cliënten de kans geven ook in te loggen bij de Belastingdienst en webwinkels. De partijen vinden dat er eerst een wettelijke regeling moet komen om de veiligheid van nieuwe inlogsystemen bij de overheid en andere instellingen te waarborgen. Die wet is op zijn vroegst in de loop van 2017 klaar en dan moeten de Tweede en Eerste Kamer er nog mee instemmen. 

"De veiligheid en de betrouwbaarheid van het inlogsysteem moeten gegarandeerd zijn", aldus VVD-Kamerlid De Caluwé. De PvdA wil weten wat er precies met de data gebeurt die banken in handen krijgen. "Aan welke spelregels moeten de banken zich nu houden om te voorkomen dat de privacy van burgers niet te grabbel wordt gegooid"?", vraagt D66-Kamerlid Koşer Kaya. Maar Plasterk deelt de zorgen van de Kamer niet. "De veiligheid is voldoende voor een kleinschalige pilot", zegt de minister. 

Het ministerie van Binnenlandse Zaken is al langer bezig met de uitbreiding van de elektronische ID-systemen voor overheidssites. Om de kosten te drukken is daarbij het bedrijfsleven, zoals de banken, gevraagd nieuwe systemen te ontwikkelen om gebruikers meer keuzes te bieden. De banken en andere partijen hebben eind september hun ideeën openbaar gemaakt. Afspraak was wel dat Tweede Kamer de regels rond veiligheid van de privacygevoelige informatie in een wetsvoorstel zou vastleggen.

Nu de wet er nog niet is, willen de banken toch al aan de slag. Plasterk houdt het project niet tegen. Eind december stuurt hij een brief naar de Tweede Kamer over de veiligheidseisen voor de privégegevens van zo'n 12 miljoen Nederlanders.

Alles bij de bron; NOS


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha