Premier Abe’s regerende coalitie wil deze week een wetsvoorstel aannemen die het „plannen” of het uitvoeren van „voorbereidende acties” van een lange lijst misdaden strafbaar maakt. Het moet Japan tegen terrorisme beschermen, maar omvat misdaden zoals wielerwedstrijden organiseren zonder vergunning, schending van het auteursrecht en het meenemen van bijvoorbeeld paddenstoelen uit beschermde bossen.

Er is veel kritiek op het voorstel. Rechterlijke experts noemen de samenzweringswet een bedreiging voor de Japanse democratie. Zo schreef de speciale rapporteur van de Verenigde Naties voor het recht op privacy, Joseph Cannataci, afgelopen maand een openbare brief aan premier Abe waarin hij het had over de grote risico’s voor „fundamentele publieke vrijheden”, omdat het vanzelfsprekend is dat de aangeklaagden vooraf moeten worden blootgesteld aan aanzienlijke surveillance.

In een brief aan de secretaris-generaal van de VN omschrijft de in Tokio gevestigde internationale mensenrechtenorganisatie Human Rights Now (HRN) het voorstel als een bedreiging van „gewetensvrijheid, het recht op privacy, politieke vrijheid, vrijheid van meningsuiting, en vrijheid van vereniging.”

Politicoloog Koichi Nakano vreest dan ook voor een politiestaat. „De overheid spioneert nu al, maar dit zal veel erger worden.”  Het probleem beperkt zich niet tot Abe, volgens Nakano. De politie heeft baat bij het voorstel.  ...het aantal agenten de afgelopen tien jaar met 15.000 personen toegenomen. Bij gebrek aan werk worden mensen die door rood fietsen vervolgd. „Het wetsvoorstel stelt de politie in staat mensen die geen misdaden hebben begaan, te criminaliseren,” zegt Nakano. „Een gevaarlijke vorm van zelfbehoud.”

Alles bij de bron; NRC


 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha