België heeft de Europese Commissie ervan kunnen overtuigen dat haar bedenkingen bij de plannen voor het verzamelen van passagiersgegevens niet langer gegrond zijn. Minister Jambon benadrukt dat er overleg komt met de sectoren en binnen Europa.

Een wetsontwerp van Jambon maakt het mogelijk passagierslijsten van alle internationale luchtvaart-, trein-, bus- en scheepvaartverkeer bij te houden in het kader van de strijd tegen terreur. De Europese Commissie had vragen gesteld bij de haalbaarheid van het ontwerp, zeker als België als enige EU-land doorzet. De Europese richtlijn slaat immers alleen op luchtvaartgegevens, terwijl ons land het toepassingsveld fors uitbreidt. De minister beseft ook dat op een eiland werken weinig zoden aan de dijk zal brengen. "Stel dat we dit alleen zouden doen. Dat zou geen zin hebben. Om efficiënt te zijn, moeten we samenwerken met andere landen", luidde het.

Ecolo-Groen blijft fel gekant tegen het wetsontwerp. Benoît Hellings en Wouter De Vriendt vinden het middel niet effectief en buitenproportioneel. "Jullie aanpak is dogmatisch. Jullie vertrekken van de mythe dat zoveel mogelijk gegevens verzamelen over zoveel mogelijk mensen zal helpen om aanslagen te voorkomen", aldus Hellings. Voor De Vriendt zou het beter zijn de middelen van de politie en veiligheidsdiensten te versterken. Ook David Geerts (SP.A) betwijfelt of de "maximalistische invulling" efficiënt zal zijn.

Alles bij de bron; deRedactie


 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha