Veiligheidsdiensten en het leger mogen binnenkort stoorzenders gebruiken die gsm-signalen blokkeren. Het Belgische leger gebruikt dergelijke toestellen al op buitenlandse missie, maar in België zelf was het gebruik ervan verboden. Desondanks zette het leger ze al sinds februari in, wat dus problemen gaf met het wettelijke kader. 

Maar dat wettelijke kader is nu klaar, bevestigt minister van Telecom Alexander De Croo: "We willen het ontmijnings- en veiligheidsdiensten mogelijk maken om in heel specifieke terreursituaties, als we bijvoorbeeld weten dat er een aanslag gepland is, om gsm-signalen te blokkeren zodat we kunnen vermijden dat een bom met een gsm tot ontploffing wordt gebracht". Daarnaast kan het gebruik van zo'n stoorzender ook de communicatie tussen terroristen onmogelijk maken, denk bijvoorbeeld aan het platleggen van gsm's rond een safehouse.

Maar de controle op gebruik van de stoorzenders zal "heel strikt" zijn, beklemtoont De Croo. "We willen die zenders niet om de haverklap inzetten, maar in heel specifieke situaties en bij acuut gevaar kunnen ze nuttig zijn om de bevolking te beschermen." Het blokkeren van de gsm-signalen volgens hem beperkt zijn in tijd én in "geografische oppervlakte" (veiligheidszone rond een bompakket bv).

Bron; deRedactie

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha