België overweegt om ook op internationale treinen en bussen passagiers te scannen zoals het geval is in de luchtvaart. Dat schrijft het magazine Politico naar aanleiding van gesprekken die terzake in het Belgische parlement zijn opgestart.

De maatregel zou volgens Politico worden ingevoerd om het risico op terreuraanslagen te verminderen. Door de maatregel zouden de operatoren van internationale treinen en busdiensten verplicht kunnen worden om vierentwintig uur voor het vertrek een lijst met passagiers aan een centrale database van de autoriteiten over te maken. De maatregel zou betrekking hebben op de diensten van Thalys en Eurostar uit Frankrijk en Deutsche Bahn uit Duitsland. Er zouden alleen controles worden voorzien voor de hogesnelheidsverbindingen. De treinen naar Luxemburg en Amsterdam zouden dan ook buiten het systeem vallen.

“Het zou weinig verstandig zijn om terroristische of gewelddadige extremisten te vertellen dat ze alleen bij vliegtuigcontroles kunnen worden gepakt,” aldus een woordvoerder van Jan Jambon, Belgisch minister van binnenlandse zaken. “Deze personen lezen ook kranten en zullen op zoek gaan naar andere vervoermiddelen.”

De Europese Commissie kiest voor een afwachtende houding tegenover het Belgische initiatief. Henrik Hololei, directeur-generaal transport bij de Europese Commissie, waarschuwt echter dat de maatregel een grote impact zou kunnen hebben op het internationale vervoer.

Alles bijde bron; Express [Thnx-2-Luc]


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha